Mali müşavirlik mesleği kısa anlatımı ile gerçek ve tüzel kişi işletmelerin, yürürlükteki mevzuata uygun biçimde mali kayıtlarını tutmak, mali tablolarını ve beyannamelerini düzenlemek, işletmelere mali mevzuat ve bunların uygulaması ile ilgili müşavirlik yapmak, denetim inceleme ve benzeri mali tahlil işlemlerini gerçekleştirmek şeklinde tanımlanabilir.
Mali müşavir, gelir idaresi ile mükellef arasında köprü vazifesi görür, verginin doğru ve eksiksiz olarak hesap edilip hazineye aktarılmasında baş rol oynar. Meslek kanununda yer alan dar ve teknik kapsamlı iştigal konularına ek olarak, teamül gereği mükellefe finansal, yönetimsel ve personel konularında da müşavirlik yapar.
Mali müşavirlik mesleğinin odak noktası mükellefin defter kayıtlarının yürürlükteki mevzuata uygun olarak tutulması, mali yükümlülüklerin zamanında ve doğru olarak yerine getirilmesi ve nihayet verginin hazineye intikalinin kusursuz biçimde sağlanmasıdır. Özetle tanımlanan söz konusu mali hizmetlerin mali müşavir tarafından doğru biçimde verilebilmesi için etkin muhasebe sisteminin oluşturulması, gerekli belge düzeninin sağlanması, muhasebeleştirmenin doğru ve anlaşılır olması, mükellef ile iletişimin yeterli düzeyde olması, vergisel risklerden kaçınılması, öngörü ile gerekli mali tedbirlerin alınması gerekmektedir.
Bu noktada bizler outsourcing muhasebe ve müşavirlik hizmetleri ile teşebbüs ve işletmelerin mali yükümlülüklerini zamanında, eksiksiz ve doğru yerine getiriyor, etkin ve dinamik servisler sağlıyoruz.
beylikdüzü muhasebe ,muhasebe ,mali müşavir,esenyurt mali müşavir,beykent muhasebe,ginza residence uhasebe kaya millenium muhasebe vetro city muhasebe BEYKENT MALİ MÜŞAVİR , BEYLİKDÜZÜ MALİ MÜŞAVİR, PAPATYA RESİDENCE MALİ MÜŞAVİR, MARMARA PARK MALİ MÜŞAVİR, ALKENT MALİ MÜŞAVİR, YAKUPLU MALİ MÜŞAVİR, HADIMKÖY MALİ MÜŞAVİR, ESENYURT MALİ MÜŞAVİR, BAHÇEŞEHİR MALİ MÜŞAVİR, KALE KENT MALİ MÜŞAVİR , HASBAHÇE MALİ MÜŞAVİR, PERLA VİSTA MALİ MÜŞAVİR, ŞİRKET KURULUŞU BEYLİKDÜZÜ ,
Gelir İdaresi Başkanlığından Yeniden Değerleme Oranıyla İlgili Haberlere İlişkin Açıklama
9 Ekim 2023 tarihinde Başkanlığımız internet sitesinde yayımlanan “2023 yılı üçüncü geçici vergilendirme döneminde uygulanacak yeniden değerleme oranına ilişkin Sirkülerle” ilgili olarak, bazı medya kuruluşlarınca Başkanlığımıza atfen, vergi, harç ve trafik cezalarının yeniden değerleme oranında artırıldığı yönünde gerçek ile ilgisi olmayan haberler yapıldığı görüldüğünden mükelleflerimizin doğru bilgilendirilmesi amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesinin (B) fıkrasına istinaden yıllık olarak hesaplanan ve Bakanlığımızca ilan edilen yeniden değerleme oranına, vergi kanunlarından kaynaklanan nedenlerden dolayı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim ve istisna uygulamaları için geçici vergi dönemlerinde de ihtiyaç duyulmaktadır. |
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de Yayımlandı
05 Ekim 2023 Tarih ve 32330 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Sıra No:1) ile;
· Akaryakıt istasyonu işletmelerinde yapılan akaryakıt satışlarında, yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgisinin otomatik olarak iletilmesine ve bu kapsamda sistemin teknik özelliklerinin belirlenmesine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
· Sistem kapsamında bilgi paylaşımı yapılması ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esaslar belirlenmiştir.
Söz konusu Tebliğ ile akaryakıt istasyonlarının, en az bir pompa ünitesinin tabanca aparatları üzerine nitelikleri Darphane tarafından belirlenen ve Darphane ya da yetkili firmalar tarafından üretilen Taşıt Tanıma Okuma Cihazı (TTO) temin ederek 31 Aralık 2024 tarihine kadar taktırmaları gerektiği belirtilmiştir.
|
Dijital Vergi Dairesine Giriş ve Güvenli Çıkış Uygulaması
Dijital Vergi Dairesinin 7/10/2023 tarihinde hizmete açılması ile İnteraktif Vergi Dairesi (ivd.gib.gov.tr), İnternet Vergi Dairesi (intvrg.gib.gov.tr) ve e-Beyanname Sistemi (ebeyanname.gib.gov.tr) erişim sayfaları kapatılarak, elektronik uygulamalara dijital.gib.gov.tr adresinden üzerinden giriş yapılması imkânı sağlanmıştır.
Dijital Vergi Dairesi üzerinden Başkanlığımızın diğer elektronik uygulamalarına, tekrar giriş yapmadan, ana sayfada yer alan “Geçiş Yapılabilecek Uygulamalar” başlığı altında yer alan simgelere tıklanarak erişilebilinmektedir.
Bu kapsamda uygulama oturumlarının tek bir merkezden yönetilmesi amacıyla Dijital Vergi Dairesi üzerinden geçiş yapılan uygulamalarda yer alan “Güvenli Çıkış” butonları ekranlardan kaldırılmıştır.
|
2022 yılı Ekim ayında TÜFE yüzde 3,54 oranında artmıştır. Ekim ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon yüzde 85,51 düzeyinde gerçekleşmiştir.
Yüzde 5,09 oranında artan Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubu fiyatları Ekim ayı enflasyonunun temel belirleyicisi olmuştur. Grubun enflasyona katkısı 1,33 puan olarak gerçekleşmiştir. |
01.11.2022 tarihinden itibaren bütün illerde e-Tebligat başvurusu yapmış ve yapacak olan muhataplara elektronik tebligat gönderilmeye başlanacak olup, e-Tebligat başvurusu yapmamış gerçek ve tüzel kişilere 7201 sayılı Kanun ile 6183 sayılı Kanunda yer alan hükümlere göre eski usulde tebligat yapılmaya devam edilecektir. |
|
TEKLİF KESİNLİKLE YASALAŞMAMALI
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen kanun teklifiyle yıllık Gelir ve Kurumlar Vergisi beyan tarihlerinin bir ay öne çekilecek olmasına tepki gösteren BSMMMO Başkanı Doğan Yılmaz, “Eğer bu kanun, yasalaşırsa zaten bir ayda 17 beyan ve bildirim veren mali müşavirler çalışamaz hale getirilecektir” dedi. |
Tasfiye Karı ve Tasfiye Payının Ortaklara Dağıtılması Arasındaki İnce Fark Nedir?
Gerçekten de öyle, hemen her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Olsun, yeni şeyler öğrenmekte fayda var. Son günlerde kamuoyunda tartışılan tasfiye karı ve tasfiye payı da, bu yeni şeyler arasında.
Aslında tasfiye karı ile tasfiye payı arasındaki farkı biliyorduk da, bunların ortaklara dağıtılması halinde ikisi arasındaki ince ayrıntının ne olduğunu bilmiyorduk! Şimdi, bu ince ayrıntıyı çok merak ettiniz değil mi?
Hemen söyleyelim: Tasfiye karının ortaklara dağıtımı vergiye tabi, tasfiye payının ortaklara dağıtımı vergiye tabi değil!
Nasıl mı oluyor? İşte cevabı! |
7252 Sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanuna eklenen Geçici 26.Madde uyarınca 01.07.2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan özel sektör işyerlerinde kısa çalışma ödeneğinden yararlanan sigortalıların; işyerindeki kısa çalışmanın sona ermesi ve aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda;
1-31.12.2020 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren 3 ay süreyle, 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanır ve destek tutarı Fondan karşılanır. Diğer bir ifade le; kısa çalışma veya nakdi ücret desteğini sonlandırarak normal çalışmaya dönen işverenler için 3 aya kadar SGK teşviki verilir. |
7244 sayılı Kanun'la 4857 sayılı İş Kanunu'na eklenen geçici 10. madde kapsamında 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren 3 ay süreyle (17 Temmuz 2020 tarihine kadar) uygulanmak üzere getirilen işten çıkarma yasağı, önce 2707 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile bir ay (17 Ağustos 2020 tarihine kadar), ikinci olarak 2811 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 17 Ağustos 2020 tarihinden itibaren bir ay uzatılmıştı. Buna göre, işten çıkarma yasağına ilişkin süre 17 Eylül 2020 tarihinde sona eriyordu. 17 Eylül 2020 tarihinde sona erecek olan işçi çıkarma yasağına ilişkin süre, 4 Eylül 2020 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2930 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 17 Eylül 2020 tarihinden itibaren 2 ay uzatıldı. Yeni bir süre uzatımı olmazsa yasak 17 Kasım'da sona erecek. |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 14 |