• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/enveryilmazsmmm/
    • ENVER YILMAZ
    • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
    • HİZMETLERİMİZ
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • İLETİŞİM
    • Nazım Hikmet Bulvarı Papatya Residence 1 No:4/157 Beylikdüzü / İSTANBUL Tel: 0212 852 21 17 E-mail: info@enveryilmazsmmm.com
Sahte faturayla ilgili düzenleme

Sahte fatura düzenlediği tespit edilenlerin tekrardan mükellefiyet tesis ettirmek istemelerine yönelik getirilen düzenlemeler

Sahte  fatura düzenleme olayı VUK 359'uncu madde uyarınca suç sayılmış ve  sahte fatura düzenleyenlerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile  cezalandırılacakları düzenlenmiştir. Bu düzenleme yeterince caydırıcı  olmamıştır. Gerçekten de, sahte fatura düzenleyenlerin mükellefiyetleri  vergi dairelerince re'sen terk ettirilmekte ancak yeni şirketler  kurularak yola devam edilmektedir. İşte VUK'a 153/A maddesi olarak  eklenen düzenlemenin birinci fıkrası ile başkaca ticari, zırai ve  mesleki faaliyeti olmadığı halde münhasıran sahte belge düzenlemek  amacıyla mükellefiyet tesis ettirildiğinin vergi incelemesine yetkili  olanlarca düzenlenen rapor ile tespit edilmesi halinde mükellefiyet  kaydı terkin edilmekte olup, mükellefiyeti vergi dairesince terkin  edilen,;

-   serbest meslek erbabı,
-   şahıs işletmelerinde işletme sahibi,
-   adi ortaklıkta ortaklardan her biri,
-  ticaret şirketlerinde; şirketin kanuni temsilcileri, yönetim kurulu  üyeleri, şirket sermayesinin asgari %10'una sahip olan gerçek veya tüzel  kişilerin ya da bunların asgari %10 ortağı olduğu veya yönetimde  bulundukları teşebbüslerin,
-   tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde bunları idare edenlerin veya,
-   düzenlenen raporda fiilllerin işlenmesinde bilfiil bulundukları tespit edilenlerin

işe  başlama başlama bildiriminin alınması halinde, bunlar adına  mükellefiyet tespit edilebilmesi için işe başlama bildiriminde  bulunanların ve mükellefiyeti terkin edilenlerin tüm vergi borçlarının  ödenmiş ve 6183 sayılı Kanunun 10'uncumaddesinin birinci fıkrasının 1  (para), 2 (bankalar veya özel finans kurumlarınca verilen süresiz  teminat mektupları) ve 3 (hazine Müsteşarlığınca çıkarılmış Devlet iç  borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeler) sayılı  bentlerinde sayılan nev'iden 50.000 Türk Lirasından ve düzenlenmiş olan  sahte belgelerde yer alan toplam tutarın yüzde onundan az olmamak üzere  teminat verilmiş olması şarttır.

Bu düzenlemedeki önemli  husus başkaca başkaca ticari, zırai ve mesleki faaliyet bulunmayıp,  sadece sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirilmiş  olmasıdır. Bu şu anlama gelmektedir; sahte fatura düzenleyen ancak  gerçekten ticari zırai ve mesleki faaliyeti bulunanlar bu madde  düzenlemeleri kapsamına girmeyecektir.

Sahte belge  düzenleyenlerden alınan teminatlar, teminatın alınmasını takip eden  takvim yılının başından itibaren üç yıl içinde, sahte veya muhteviyetı  itibariyle yanıltıcı belge kullanılması hali hariç 359'uncu maddede  sayılan fiillerden herhangi birinin işlenmediğinin tespit edilmesi  halinde; alınmış olan teminat başkaca vergi borcu bulunmaması kaydıyla  mükellefe iade edilecektir. Ancak, söz konusu fiillerişlenmiş olur ise,  mükellefiyet VUK 160/3 fıkrasına göre terkin edilecek, terkin tarihi  itibariyle ödenmemiş vergi borçları ile işlenmiş olan fiillerden doğan  vergi borcu alınan teminattan mahsup edilecek ve artan tutar mükellefe  iade edilecektir.

Sahte fatura düzenleyenler hakkındaki  tespitlerin (sahte fatura düzenlediğinin) kesinleşmesi haline yönelik  getirilen düzenlemeler

Diğer bir teminat isteme durumu ise,  yukarıdaki durumda olmayanlar (yani sahte fatura düzenleyen ancak işe  başlama bildiriminde bulunmayanlar) için yapılan düzenlemedir. Bu  düzenleme VUK'a eklenen 153/A maddesinin dördüncü fıkrasında yer almakta  olup, buna göre, sahte fatura düzenleyip tekrardan işe başlama  bildiriminde bulunmayanların sahte fatura düzenlediğinin KESİNLEŞMESİ  HALİNDE (kesinleşmeden kasıt, alt derece mahkemenin vereceği karar  olmayıp üst derece mahkemenin vereceği karar anlaşılmalıdır), keyfiyetin  vergi dairesinin ıttılaına girdiği tarihten itibaren bir ay içinde 6183  sayılı kanunun 10'uncu maddesinin birinci fıkrasının (1), (2) ve (3)  numaralı bentlerinde sayılan nev'iden 50.000.-Türk Lirasından ve  düzenlenmiş olan sahte belgelerde yer alan toplam tutarın yüzde onundan  az olmamak üzere yazıyla otuz gün içinde teminat göstermesi  istenecektir.

Teminat verilmeyecek olursa sürenin son günü  vade tarihi olarak kabul edilecek ve mükellef adına teminat alacağı  tahakkuk ettirilecektir. Bu teminat alacağı gecikme zammı ile birlikte  6183 sayılı Kanun hükümlerine göre zorla tahsil edilecektir.

Yukarıdaki  durumda, teminat alınmasını takip eden takvim yılının başından itibaren  beş yıl içinde sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge  kullanılması hariç 359'uncu maddede sayılan sayılan fiillerden herhangi  birinin işlendiğinin tespit edilmemesi halinde alınmış olan teminat  başkaca vergi borcu bulunmaması kaydıyla mükellefe iade edilecektir.

Ancak,  söz konusu fiillerin işlendiğinin tespit edilmesi halinde; vergi  borçları ile işlenen fiilden doğan vergi borçları teminattan mahsup  edilir, ayrıca mükelleften tekrardan yukarıda ele alındığı gibi teminat  istenir. Teminat verilmeyecek olur ise, sürenin son günü vade tarihi  olarak kabul edilecek ve mükellef adına teminat alacağı tahakkuk  ettirilecektir. Bu teminat alacağı gecikme zammı ile birlikte 6183  sayılı Kanun hükümlerine göre zorla tahsil edilecektir.

359'uncu  madde uyarınca fiilleri işledikleri ya da fiillere iştirak ettikleri  kesinleşenler ile tekrardan mükellefiyet tesis ettirenler fiilin  işlendiği tarihten itibaren beş yıl süreyle hiçbir surette vergi teşvik  ve desteklerinden yararlanamayacaklardır.

Sahte fatura düzenleyenlerle ilgili vergi dairesince yapılacak işlemler

Öncelikle  belirtelim ki, inceleme elemanının raporunda sahte fatura düzenleme  olayını tespit etmesi üzerine vergi dairesi VUK 160/3 fıkrası uyarınca  terkin işlemini gerçekleştirmektedir. Burada mahkeme aşaması yani sahte  fatura düzenleme fiilinin gerçekleştiğinin kesinleşmesi  beklenmemektedir. Bu anlaşılabilir ve yerinde bir düzenlemedir. Çünkü,  işi sadece sahte fatura düzenlemesi olanlar mükellefiyet terkin  edilmeyecek olursa sahte fatura düzenlemeye devam edeceklerdir.

Değerlendirme

Bu  noktada önemle vurgulanması gereken husus kanaatimce düzenleyen bu işi  para kazanmak için yapıyor ancak kullanan ise vergi kaçırmak için sahte  fatura kullanıyor. Olayın tek tarafı değil, iki tarafı vardır.  Diyelimki, bir şirket sahte fatura düzenleme işi yapıyor ve bir yılda  KDV hariç 5.000.000.-TL sahte fatura düzenlemiş olsun.

Bu  işten sahte faturayı düzenleyenlerin %10 kazanç elde ettiğini  varsayarsak 500.000.-TL, %5 kazanç elde ettiğini varsayarsak 250.000.-TL  gibi bir kazaç elde edeceklerdir. Ancak, bu sahte belgeleri kullanan  veya kullananlar (kurumlar vergisi mükellefi olmaları varsayımıyla)  (5.000.000.x%18=) 900.000.-TL KDV ve (5.000.000.x%20=)1.000.000.-TL  Kurumlar Vergisinden kaçınmış olacaklardır. %5 komisyon ödenmesi halinde  sahte faturaları kullanan ya da kullananların elde ettiği kazanç  ((900.000.+1.000.000)-250.000=) 1.650.000.-TL ve %10 komisyon ödenmesi  halinde ise, 1.400.000.-TL olacaktır.

Görüldüğü üzere sahte  fatura olayında iki taraf bulunmaktadır ve kullanan tarafın elde ettiği  kazanç çok daha yüksek olmaktadır. Sahte fatura düzenleme fiili ciddi  bir suçtur ve sahte belgeleri kullananlar devletten vergi kaçırarak  kendi lehlerine haksız rekabet yaratmaktadır. Hem devletin vergi kaybı  doğmakta hem de sahte belge kullanmayan düzgün mükellefler alehine  haksız rekabet oluşmaktadır.

  
2004 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Kurları / Exchange
AlışSatış
Dolar32.133532.2622
Euro34.932035.0720
Takvim / Calendar

Beylikdüzü Mali Müşavir, Büyükçekmece Mali Müşavir, Esenyurt Mali Müşavir, Beylikdüzü Muhasebe, Büyükçekmece Muhasebe, Esenyurt Muhasebe, Beylikdüzü Şirket Kuruluş, Beylikdüzü İşletme Açılış, Papatya Residence 1 mali müşavir, Papatya Rezidans mali müşavir, www.enveryilmazsmmm.com, mali müşavir etkin hizmet, mali müşavir profesyonel, kuruluş işlemleri, 
yılmaz mali müşavirlik beylikdüzü istanbul, papatya residence mali müşavir, beykent mali müşavir, ekinoks residence mali müşavir, story residence mali müşavir, beycenter mali müşavir, adm plaza mali müşavir, gürpınar mali müşavir, işletme kuruluş, devir, tasfiye, birleşme, bölünme, beylikdüzü marka tescil, patent beylikdüzü, kosgeb beylikdüzü, ticaret sicil beylikdüzü, trend park mali müşavir, bulvar evleri mali müşavir, beykoop mali müşavir, birlik sanayi mali müşavir, beycity mali müşavir, smmm beylikdüzü, smmm büyükçekmece, nazım hikmet bulvarı papatya residence 1 no 4/157 beylikdüzü/istanbul, 0212 852 21 17 beylikdüzü mali müşavir enver yılmaz, alkent mali müşavir, pelicen hill mali müşavir, hadımköy mali müşavir, kıraç mali müşavir, mimaroba mali müşavir, avcılar mali müşavir, kaya millenium mali müşavir, perlavista mali müşavir, marmarar park mali müşavir, güzelyurt mali müşavir 

şirket kurmak mı istiyorsunuz? Şirket kuruluş işlemleri, Şirket kuruluş masrafları, newista mali müşavir, gayrimenkul mali müşavir, restoran mali müşavir, imalat mali müşavir, oluklu mukavva mali müşavir, burger king mali müşavir, mc donalds mali müşavir, sbarro mali müşavir, kdv iade mali müşavir, kale kent mali müşavir, kalekent mali müşavir, esnaf mali müşavir, organize sanayi mali müşavir, www.enveryilmazsmmm.com mali müşavir beylikdüzü, mali müşavir istanbul, bmw mali müşavir,  marina 24 mali müşavir, toskana mali müşavir, fabrika mali müşavir, tekstil mali müşavir