• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/enveryilmazsmmm/
    • ENVER YILMAZ
    • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
    • HİZMETLERİMİZ
    • İNSAN KAYNAKLARI
    • İLETİŞİM
    • Nazım Hikmet Bulvarı Papatya Residence 1 No:4/157 Beylikdüzü / İSTANBUL Tel: 0212 852 21 17 E-mail: info@enveryilmazsmmm.com
Limited Şirketlerde Kamu Borçlarından Sorumluluk

 beylikdüzü mali müşavir enver yılmaz, beylikdüzü muhasebe Eski  TTK’nın 540’ıncı  maddesinde, aksi kararlaştırılmış olmadıkça, ortakların  hep birlikte  müdür sıfatıyla şirket işlerini idareye ve şirketi temsile  mezun ve  mecbur oldukları hükme bağlanmış idi.Böyle bir durumda  ortaklar hakkında 6183 sayılı Kanun uyarınca yapılacak takip; 35’inci  madde hükümlerine göre sermaye hisseleri oranında yapılmamakta idi.  Ortakların hepsi kanuni temsilci sıfatına haiz olacaklarından,  haklarındaki takip 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35’inci maddesine göre,  amme alacağının tamamından müşterek ve müteselsil sorumluluk esasına  göre yürütülmekte idi.

Ancak, şirket sözleşmesi veya genel  kurul kararı ile şirketin idare ve temsili ortaklardan bir veya  birkaçına bırakılmış ise, kanuni temsilci sıfatı taşıyan ortak veya  ortaklara mükerrer 35’inci madde uyarınca amme alacağının tamamı için  gidilmekte ve kanuni temsilci sıfatını taşımayan ortaklara ise 35’inci  madde uyarınca hisseleri nispetinde gidilmekte idi.

Limited şirketlerde şirketlerin yönetim ve temsili (müdürlük) Yeni TTK’nın 623’üncü maddesinde düzenlenmiş olup buna göre;

“(1) Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir.  Şirketin sözleşmesi ile yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir  veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere  verilebilir. En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil  yetkisinin bulunması gerekir.
(2) Şirketin müdürlerinden biri  bir tüzel kişi olduğu takdirde, bu kişi bu görevi tüzel kişi adına  yerine getirecek bir gerçek kişiyi belirler.
(3) Müdürler,  kanunla veya şirket sözleşmesi ile genel kurula bırakılmamış bulunan  yönetime ilişkin tüm konularda karar almaya ve bu kararları yürütmeye  yetkilidirler.” düzenlemesine yer verilmiştir.

Yeni TTK ile  yapılan değişiklik sonrası 11.09.2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan  Seri:A Sıra No:5 Genel Tebliği ile Seri:A Sıra No:1 Genel Tebliğine  ilave yapılarak konu hakkında açıklamalar yapılmıştır. Tebliğ  açıklamalarına göre;

“6102 sayılı Kanuna göre, limited  şirketin kanuni temsilcisi, şirket sözleşmesi ile tayin edilmiş müdür  sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortak veya tüm ortaklar ya da  üçüncü kişiler olabilecektir. Ancak üçüncü kişilere şirketin yönetim ve  temsilinin verilebilmesi için ortaklardan en az birinin şirketi yönetim  hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekmektedir.

Buna  göre, limited şirket ortakları hakkında 6183 sayılı Kanun uyarınca  yapılacak takip; 35’inci madde hükümlerine göre sermaye hisseleri  oranında, 6102 sayılı Kanun hükümlerine göre tespit edilen kanuni  temsilcileri hakkındaki takip ise 6183 sayılı Kanunun mükerrer 35’inci  maddesine göre amme alacağının tamamından, müşterek ve müteselsil  sorumluluk esasına göre yürütülecektir.

Diğer taraftan, 6102  sayılı Kanun 1/7/2012 tarihinde yürürlüğe girmiş olup amme alacağının  ödenmesinden müşterek ve müteselsil sorumluluğu bulunan kanuni  temsilcilerin tespitinde amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği  tarihte yürürlükte bulunan ilgili Kanun hükümleri dikkate alınacaktır.”

Tebliğ  açıklamalarından görüleceği üzere limited şirket ortakları hakkında  6183 sayılı Kanun uyarınca yapılacak takip; 35’inci madde hükümlerine  göre sermaye hisseleri oranında, 6102 sayılı Kanun hükümlerine göre  tespit edilen kanuni temsilcileri hakkındaki takip ise 6183 sayılı  Kanunun mükerrer 35’inci maddesine göre amme alacağının tamamından,  müşterek ve müteselsil sorumluluk esasına göre yürütülecektir. Bu  düzenleme ile Eski TTK’nın 540’ıncı maddesinde yer alan, “aksi  kararlaştırılmış olmadıkça, ortakların hep birlikte müdür sıfatıyla  şirket işlerini idareye ve şirketi temsile mezun ve mecbur oldukları”  düzenlemesi kaldırıldığından, ortakların tamamı kanuni temsilci  sıfatıyla mükerrer 35’inci madde uyarınca takibe tabi tutulmayacaktır.

6183  sayılı kanunun mükerrer 35’inci maddesi uyarınca, borcun tamamından  sorumlu tutulacak olan kanuni temsilci sıfatını taşıyan ortak ve bunun  yanında var ise dışarıdan atanan kanuni temsilci olacaktır. Diğer  ortaklar ise mükerrer 35’inci madde uyarınca borcun tamamından değil,  35’inci madde uyarınca hissesi nispetinde sorumlu olacaktır.

KANUNİ TEMSİLCİ (MÜDÜR) SEÇİLEN TÜZEL KİŞİLERLE İLGİLİ SORUMLULUK NASIL OLACAKTIR?

Yeni  TTK’nın 623’üncü maddesi ile limited şirketlere tüzel kişiler de müdür  olarak seçilebileceklerdir. Üstelik seçilecek tüzel kişi o limited  şirketin ortağı olabileceği gibi ortağı da olmayabilecektir. Limited  şirkete tüzel kişininin müdür seçilmesi halinde, müdür seçilen tüzel  kişi kendi adına görevi yerine getirecek bir gerçek kişiyi  belirleyecektir.

Burada önemle vurgulanmalıdır ki, tüzel  kişinin seçtiği gerçek kişi müdür olarak değerlendirilemeyecektir. Müdür  olan tüzel kişiliktir. Tüzel kişinin seçtiği gerçek kişi tüzel kişi  adına müdürlük faaliyetini temsilen yürüten kişidir. Dolayısıyla,  limited şirketten tahsil edilemeyen amme alacağı, tüzel kişi adına  işlemleri yürüten gerçek kişiden değil kanuni temsilci sıfatı ile  mükerrer 35’inci madde uyarınca tüzel kişiden tahsil edilecektir. Bu  konuya ilişkin tahsilat genel tebliğinde özel bir açıklama  yapılmamıştır, ancak kanuni temsilcinin sorumluluğundan bahsedilirken  kanuni temsilcinin gerçek kişi ya da tüzel kişi olması kanunun  uygulamasını değiştirmeyecektir.

Kaynak: http://www.thelira.com/yazar/31/ekrem-oncu/2527/limited-sirket-ortaklarinin-kamu-borclarindan-dogan-sorumluluklarinda-onemli-degisiklikler-yapilmistir_

  
2004 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Döviz Kurları / Exchange
AlışSatış
Dolar32.133532.2622
Euro34.932035.0720
Takvim / Calendar

Beylikdüzü Mali Müşavir, Büyükçekmece Mali Müşavir, Esenyurt Mali Müşavir, Beylikdüzü Muhasebe, Büyükçekmece Muhasebe, Esenyurt Muhasebe, Beylikdüzü Şirket Kuruluş, Beylikdüzü İşletme Açılış, Papatya Residence 1 mali müşavir, Papatya Rezidans mali müşavir, www.enveryilmazsmmm.com, mali müşavir etkin hizmet, mali müşavir profesyonel, kuruluş işlemleri, 
yılmaz mali müşavirlik beylikdüzü istanbul, papatya residence mali müşavir, beykent mali müşavir, ekinoks residence mali müşavir, story residence mali müşavir, beycenter mali müşavir, adm plaza mali müşavir, gürpınar mali müşavir, işletme kuruluş, devir, tasfiye, birleşme, bölünme, beylikdüzü marka tescil, patent beylikdüzü, kosgeb beylikdüzü, ticaret sicil beylikdüzü, trend park mali müşavir, bulvar evleri mali müşavir, beykoop mali müşavir, birlik sanayi mali müşavir, beycity mali müşavir, smmm beylikdüzü, smmm büyükçekmece, nazım hikmet bulvarı papatya residence 1 no 4/157 beylikdüzü/istanbul, 0212 852 21 17 beylikdüzü mali müşavir enver yılmaz, alkent mali müşavir, pelicen hill mali müşavir, hadımköy mali müşavir, kıraç mali müşavir, mimaroba mali müşavir, avcılar mali müşavir, kaya millenium mali müşavir, perlavista mali müşavir, marmarar park mali müşavir, güzelyurt mali müşavir 

şirket kurmak mı istiyorsunuz? Şirket kuruluş işlemleri, Şirket kuruluş masrafları, newista mali müşavir, gayrimenkul mali müşavir, restoran mali müşavir, imalat mali müşavir, oluklu mukavva mali müşavir, burger king mali müşavir, mc donalds mali müşavir, sbarro mali müşavir, kdv iade mali müşavir, kale kent mali müşavir, kalekent mali müşavir, esnaf mali müşavir, organize sanayi mali müşavir, www.enveryilmazsmmm.com mali müşavir beylikdüzü, mali müşavir istanbul, bmw mali müşavir,  marina 24 mali müşavir, toskana mali müşavir, fabrika mali müşavir, tekstil mali müşavir